fredag 14. november 2008

Det er tøfft, men gutta liker det

Det er lett å forherlige hvor fantastisk det er å gå på ski på fjellet i sterk vind og kulde, når man sitter foran peisen. Tiden vi har foran oss kan gi assosiasjoner til den slitsomme fjellturen - en tur vi ikke unner andre, men er glad for at vi har fått. 31 minus i telt i Folldal ble et vendepunkt i mitt eget liv.

La oss ta en metafor til:
Sett deg godt til rette i sofaen. Slå på 'Carl & co' eller 'Hotell Cæsar' eller noe slik. Stapp i deg en pose potetgull. På toppen av det hele dytter du i deg så mye sjokolade som du overhodet klarer. Til sist avslutter du med en eske mokkabønner. Så sier du til deg selv: 'Nå skal jeg virkelig sette i gang og skape noe!'
Vil du klare det?
Nei, selvfølgelig ikke. Du er stappmett og har baken godt trykket ned i sofaen.
Kanskje det er slik vi har blitt? Gode og mette og med baken godt plassert i sofaen.

Velferdsstatens bakside er at man risikerer å bli 'tung i baken'. Som ansatt ved NTNU og Høgskolen i Gjøvik er jeg fullstendig klar over at for hver kandidat vi utdanner finnes det noen hundre tilsvarende kandidater i India, Kina, Japan eller USA. Mens våre kandidater er 'gode og mette' vil mange av de utenlandske kandidatene være 'sultne'. Dette er de vi skal konkurrere mot.


Når 99.9% av oss sitter hypnotisert foran Hotell Cæsar, vil det være unike muligheter for de av oss som ikke sitter foran fjernsynet. La oss gripe dem. Vi hadde et ordtak i militæret: 'Det er tøfft, men gutta liker det'.
Mulighetene starter i dag - for den som vil det.

3 kommentarer:

Kim sa...

God sammenligning.

Ikke minst:
De personer som takler og går positivt ut av nedsgangstider som vi nå står ovenfor, vil i tillegg ha større forutsetninger til å gjøre bedre beslutninger i medgangstidene som til slutt kommer.


Jeg lever fortsatt av min historie fra militæret hvor jeg ikke sov på 3 døgn og spiste kongler til frokost. Fantastisk å ha vært gjennom det, men husker også godt hvor tungt det var.

Camilla Marie sa...

Jentene liker det også :-)

Birgit H Jevnaker sa...

Hei Sjur,

Lurer på om det er snakk om salg eller avvikling? Er det andre alternativer det jobbes med?
Spent på hva som skjer...
Birgit

Legg inn en kommentar