tirsdag 22. september 2009

Brukerdrevet innovasjon i Lillehammer

Fredag 18.september arrangerte Innoco i samarbeid med NICe (Nordisk InnovationCenter) seminar om brukerdrevet innovasjon i sports- og opplevelsesindustrien i Håkons Hall i Lillehammer. Seminaret markerte slutten for et tverrnordisk forskningsprosjekt, og flere av de involverte bedriftene deltok med sine erfaringer:

Øyvind Vedvik, Outdoor category Manager i Helly-Hansen, fortalte om hvordan Helly-Hansen utvikler seileutstyr for ekstrembrukere i Volvo Ocean Race, og jakker for skipatruljer i Alpene.

Tanja Kotro, Senior researcher, The National Consumer Research Centre in Finland, presenterte hvordan Suunto, leverandør av pulsklokker og annet elektronisk utstyr til sport og friluftsliv, tar i bruk de ansattes kunnskap og engasjement i utviklingen av produktene.

Tone Lien, Daglig leder i Birkebeinerrittet, snakket om hvordan de involverer brukerne for å videreutvikle arrangementene. Noen av de viktigste nyutviklingene i løpet av arrangementets historie kommer fra deltagere - som for eksempel det nåværende seedingssystemet.

Bo Svensson, Instituttsjef E-tour i Østersund fortalte om arbeidet med å identifisere brukermønstre under skiskyter-VM i Østersund. Publikummere fikk utdelt gps-sendere som registrerte hvor de var og hvilke opplevelser de hadde. Spesielt underholdende var det å se bevegelsesmønstrene som viste hvordan en stor andel av de besøkende kun oppholdt seg på pubber i sentrum - og at toalettfasilitetene var det som genererte mest irritasjon.

Til slutt holdt antropolog Anette Thiis Evensen fra Devoteam DaVinci og Ingvild Sundby fra Innoco et minikurs om hvordan bruke etnografiske metoder i innovasjonsarbeidet. Brukere i kajakkmiljøet ble benyttet som case og kursdeltagerne skulle på grunnlag av videointervjuer- og observasjoner analysere kulturelle trekk ved gruppe. Det ble en aktiv seanse med mange interessante refleksjoner og innspill fra salen.

Vi takker alle deltagere for en inspirerende og faglig god dag!

Forskningsrapporten fra NICe kan lastes ned her: Users‘ role in innovation processes in the sports equipment industry - experiences and lessons

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar